Соковижималки
Класифікація соковижималок
Соковижималки класифікуються на два великих підвиди-цитрусові і універсальні. Цілком зрозуміло, що перша різновид призначена виключно для видавлювання соку з цитрусових, тоді як другу можна використовувати для отримання соку з будь-яких фруктів.
Однак, більш цікавою класифікацією є поділ за принципом роботи: центрифужні і шнекові.
Центрифужні соковижималки, як правило, відрізняються великими габаритами і потужністю. Процес видавлювання соку відбувається за рахунок того, що фрукти роздавлюються всередині барабана, потім притискаються до його стінок і, за рахунок швидкого обертання, віддають весь сік.
Мінусами таких агрегатів є груба оброблення, втрата великої кількості вітамінів, низький рівень ККД, високий рівень шуму.
Головною перевагою шнекових соковижималок є, перш за все, тиха робота. Знижені показники шуму обумовлюються принципом роботи: сік з фруктів витягується на швидкості 40-80 оборотів в хвилину, при цьому зберігається максимум корисних речовин і вітамінів.
Тонкощі шнекового механізму
Є деяка схожість шнекової соковижималки і м'ясорубки-фрукти, ягоди або овочі подаються в завантажувальний отвір, де одинарний або подвійний гвинт захоплює їх, перемелює і видає сік. Процес обробки продуктів відбувається дуже швидко, завдяки продуманій конструкції пристрою, який автоматично розподіляє сік і макуха в різні боки.
Переваги шнекових пристроїв: високий рівень ККД, висока швидкість віджиму соку, знижена гучність. Єдиний мінус-пристрою потрібно давати відпочинок час від часу, такий агрегат не може працювати довгий час безперервно.
На ринку представлені також соковижималки з двома шнеками, які відрізняються більш високою ціною. Однак їх потужність і продуктивність в рази вище, в порівнянні з одношнековими механізмами. Перевага в тому, що двухшнековое пристрій здатний видавлювати сік, вичавлюючи продукти практично насухо, в нього можна завантажувати фрукти і овочі без попередньої обробки.
Короткий огляд ринку
Великою популярністю користуються соковижималки Clatronic, зокрема модель 3532 AE. Вона відрізняється двома швидкостями - для м'яких і твердих фруктів і овочів, великим завантажувальним жолобом, який дозволяє завантажувати цільні плоди. Захисний вимикач і нековзні ніжки забезпечують безпечну роботу.
Модель Profi Cook 1000 PC-АЕ, виготовлена з нержавіючої сталі, дозволяє отримати свіжий сік за кілька секунд. До відмінних рис відносяться можливість завантаження цільних плодів, тривала безперервна робота, пристрій для зняття піни, підвищена надійність.
Привабливим дизайном відрізняється модель Vital Juice Trisa 7006.7510, виготовлена з нержавіючої сталі. До інших переваг відносяться великий завантажувальний отвір, різні режими для м'яких і твердих плодів, фільтр з нержавіючої сталі.