Кавоварка
Відповідальний вибір кавоварки
Сучасну культуру складно уявити без кави - з цього напою ми починаємо день, робимо кава-брейки на роботі, пригощаємо каву наших улюблених. Існують тисячі рецептів приготування цього ароматного, смачного і корисного напою, а використовувати для цього можна турку або кавоварку. Автоматичні машини для варіння кави поділяються на кілька категорій: Еспресо, краплинні, гейзерні, капсульні, френч прес.
Еспресо кавомашини вважаються найбільш просунутими в плані простоти управління і функціональності. Принцип роботи такої кавомашини полягає в тому, що мелену каву обдається парою під великим тиском. В Еспресо кавоварках можна готувати як класичний напій, так і капучіно, лате, мокко. У цій категорії виділяється два типи кавоварок-заварюють каву під невеликим тиском 4 бар, обдають кавовий порошок тиском 15 бар. Останній різновид найбільш затребувана, оскільки в цих машинах кава не втрачає смакових і ароматичних якостей.
Вибираючи Еспресо кавоварку, важливо звертати увагу на такі деталі: ріжок повинен бути металевим; обов'язкові система захисту від перегріву і піддон, необхідний для збору крапель.
Крапельна або гейзерна?
У крапельних кавоварках кава не обдається парою і не проходить обробку тиском. Суть цього пристрою досить проста: вода проходить через каву невеликими краплями, повільно стікаючи в резервуар для готового напою. Щоб зробити оптимальний вибір, слід купувати пристрій зі скляною колбою, з надійними фільтрами, термосом, надовго зберігає температуру кави, з функцією контролю міцності напою.
Пристрої гейзерного типу сьогодні не дуже затребувані, проте у них є ряд переваг: Кава в них виходить в міру концентрованим, без гущі. Принцип роботи такого пристосування простий: в один відсік насипається кава, а в другій заливається вода, яка при закипанні піднімається вгору, проходить через кавовий порошок і стікає назад, в нижній відсік. Особливістю гейзерної кавоварки є можливість готувати в ній трав'яні відвари.
Простота-запорука успіху
Найпростішою в управлінні є Капсульна кавоварка – досить просто вставити в машину капсулу і вибрати потрібну програму. Всі інші процеси пристрій виконає автоматично: проколе капсулу, заварить каву, наллє напій і зіллє рідину в окремий відсік. Важливо: такі пристрої не підходять для заварювання меленої кави.
Не менш простим в експлуатації є і французький прес. Для приготування напою потрібно засипати каву дрібного помелу, залити водою необхідної температури, почекати хвилину, перемішати масу, накрити ємність, почекати ще три хвилини, а потім повільно опустити поршень. Варто відзначити, що кава, приготований таким чином, не відрізняється особливими смаковими або ароматичними якостями.