Йогуртниці
Йогуртниці: види, характеристики, правила вибору
Йогурт є корисним і смачним продуктом, який покращує роботу шлунково-кишкового тракту, містить такі потрібні речовини, як кальцій і фосфор, підвищує імунітет. Цей кисломолочний продукт необхідний і дітям і дорослим. На жаль, знайти якісний йогурт на прилавках магазинів, досить складно. Заводські йогурти містять шкідливі барвники, ароматизатори, емульгатори. Але можна приготувати натуральний «живий» йогурт в домашніх умовах за допомогою йогуртниці.
Йогуртниця являє собою невеликий електричний прилад з прозорою кришкою, всередині якого постійно підтримується оптимальна температура для сквашування молока лактобактеріями. Йогуртниця може мати одну велику ємність або кілька порційних стаканчиків для приготування кисломолочних десертів. Йогурти можна готувати різної консистенції і з різними добавками:
- фрукт;
- ягода;
- злак;
- горіх.
Види і особливості різних моделей
Сучасні виробники представляють на ринку найрізноманітніші варіанти електричних приладів для приготування йогуртів. Принцип дії у приладів приблизно однаковий, а відрізнятися вони можуть за такими параметрами:
- способу нагріву;
- форма;
- кількості ємностей для приготування продукту;
- матеріал;
- типу управління.
Йогуртниця може працювати за принципом термоса: спочатку прилад рівномірно прогрівається, потім вимикається і тривалий час зберігає тепло, яке необхідно для розмноження бактерій і сквашування молока. Є також моделі з постійною температурою нагріву.
За формою прилади бувають круглими, квадратними або прямокутними. Дизайн йогуртниці не впливає на її функціональність, тому вибирайте, яка більше подобається за зовнішнім виглядом.
Йогуртниця з однією великою ємністю підійде для великої родини, а кілька стаканчиків для приготування дозволять вам приготувати кілька порцій десерту про запас, які зручно зберігати в холодильнику. Стаканчиків може бути від 3-4 шт.в невеликих моделях і до 10-12 шт. у великих йогуртницях. Деякі виробники пропонують додаткові набори стаканчиків, які можна придбати окремо. За обсягом стаканчики бувають 100 мл і 200 мл.кришка стаканчика може щільно одягатися або загвинчуватися, другий варіант – більш надійний.
Ємності для приготування йогурту можуть бути зроблені зі скла або термостійкого пластику. Скляні стаканчики менш довговічні, їх можна випадково розбити і поводитися з ними необхідно досить акуратно. Пластикові форми практичні і легкі в догляді. Однак при нагріванні неякісна пластмаса може виділяти токсичні речовини, тому купуйте такі форми тільки у надійних виробників.
Йогуртниця може бути оснащена автоматичним або механічним таймером. Після закінчення роботи таймер самостійно відключить прилад і сповістить вас звуковим сигналом. Бувають також прості моделі без таймера на кнопковому управлінні. Включення і виключення такого приладу необхідно проводити самостійно.
Додаткові функції
Сучасні моделі йогуртниць можуть мати цілий ряд додаткових функціональних характеристик, найбільш популярні з них це:
- можливість відкладеного старту початку роботи;
- внутрішній відсік для дроту;
- набір додаткових (змінних) стаканчиків;
- самоклеючі стікери на Склянки для позначення дати приготування;
- книга рецептів.
Але варто пам'ятати, що чим більше додаткових функцій, тим модель буде дорожче. При виборі орієнтуйтеся, наскільки часто ви плануєте використовувати прилад. Якщо від випадку до випадку, вам підійде проста модель з механічним таймером, а якщо ви хочете балувати сім'ю смачними молочними десертами постійно, вибирайте більш функціональну і комфортну модель з рядом додаткових характеристик.