Пальник
Пальник-найкращий друг туриста
Пальник є незамінним аксесуаром в будь – якому поході-з її допомогою можна розігріти або приготувати їжу.
Щоб вибрати тип цього пристрою, слід, перш за все, визначитися, в який похід ви відправляєтеся і скільки людина буде в експедиції. Існує три основні категорії пальників:
- Газовий;
- Рідкопаливні;
- Мультипаливні.
Пристрої, які працюють на газу, вважаються найпопулярнішими і поширеними. Ключові переваги: пристрій не потрібно попередньо прогрівати; високий рівень безпеки; невелика вага. Слід зазначити і недоліки газового туристичного обладнання:
- Газ погано горить в умовах низьких температур, тому в гори або в зимовий період брати газовий пальник не варто;
- Низька потужність;
- Неможливість утилізації газових балонів в похідних умовах;
- Балони не можна перевозити в літаках.
Газове обладнання підходить для походів на короткі дистанції, де вам не доведеться думати про те, як довезти балон і як його утилізувати.
Альтернатива газу-рідке паливо
Пристрої, які працюють на дизелі, бензині, гасі, відрізняються більш складною конструкцією, що позначається і на вартості, і на експлуатації.
Відзначимо переваги пристроїв, які працюють на рідкому паливі: економія в порівнянні з газовими приладами нагрівання; стабільна потужність в процесі тривалого приготування їжі; застосування при негативних температурах і високо над рівнем моря. З мінусів варто виділити: підвищений ризик поломки; ймовірність, що паливо виллється на одяг або їжу; потрібен час, щоб розпалити пальник; необхідність регулярного чищення та обслуговування; велику вагу і габарити.
Всі переваги - в одному пристрої
Йдеться про мультипаливних приладах, які досить поширені в туристичному середовищі і ось чому: по-перше вони універсальні; прекрасно працюють на холоді; низька вартість палива. Лідер виробництва мультипаливних пристроїв, Primus, виробляє пальники, які відрізняються дуже простою конструкцією, простотою в догляді і надійністю.
На що звертати увагу при виборі?
Якщо ви перший раз відправляєтеся в похід, найкраще вибирати недорогу модель, оскільки є багато різних нюансів, які можна визначити тільки досвідченим шляхом.
Найважливіший критерій-це час, за який закипає один літр води. Знання цього критерію дозволить визначити, як швидко ви зможете приготувати їжу для певної кількості людей. Варто враховувати, що чим вище ви над рівнем моря, тим менше температура потрібна для закипання.
Важливо знати витрата палива при максимальній потужності. Вивести це значення можна помноживши значення витрати палива в грамах на літр окропу на кількість днів походу, і розділити на число порцій, які виходять з літра води.
Вага і габарити пристрою – важливий фактор, оскільки в поході може стати критичним один зайвий грам або сантиметр.